schlumbergera

Najaarsgeluk: de kerstcactus of Schlumbergera

Zijn Latijnse naam Schlumbergera dankt deze tropische cactus aan de Franse botanicus Schlumberger, naar wie hij werd vernoemd. Het is – net als de kerstster – een van de weinige planten die je in de winter ziet bloeien, meestal van eind november tot januari.

Verzorging van je kerstcactus

Oorsprong

Brazilië

Standplaats

Dit is geen cactus uit droge gebieden, maar een epifyt die in de tropen voorkomt. In de natuur groeit Schlumbergera dus op boomstammen en in boomtakken onder het bladerdek. Zet deze cactus daarom niet in volle zon, maar wel op een lichte plek in huis.

Water geven

Giet zodra de bovenste laag van de potgrond droog aanvoelt. Het is belangrijk dat overtollig water weg kan, dus kies een pot met gaatjes onderin. Zo voorkom je dat de wortels van de plant gaan rotten. Start met 1 keer per week water geven en controleer regelmatig of je cactus niet te droog staat.

Net voor en na de bloei geef je best even geen water. Bouw geleidelijk af. Het volstaat dan om elke week de plant met de plantenspuit te besproeien.

Gun je plant een korte winterrust en geef net voor en net na de bloei even geen water

Besproeien

Je doet er goed aan om voor een hoge luchtvochtigheid te zorgen in de buurt van je kerstcactus. Dat kan door af en toe te sproeien met de plantenspuit, maar ook door je plant op een schaaltje met nat grind te zetten. Zorg er dan wel voor dat de wortels niet in het water staan.

Verzorgen

  • Plant je Schlumbergera in een hangpot voor het mooiste resultaat.
  • Geef 1 keer per maand vloeibare ecologische plantenvoeding. Doe dit enkel tijdens de groeperiode van maart tot oktober.
  • Het is een prima idee om je kerstcactus in de zomer op je terras of balkon te zetten. Zorg wel voor een plekje uit de directe zon.

Snoeien

Juni is een goed moment of deze plant te snoeien. Je krijgt ‘m weer mooi in vorm én je kunt de uiteindes gebruiken om te stekken.

Stekken van je kerstcactus

  1. Snijd met een scherp mes een stuk van 2 leden af. Kies niet-verhoute delen van je plant.
  2. Laat de stek enkele dagen indrogen. Meestal zie je dan al wortels verschijnen.
  3. Plant de stek in een eigen pot.

Wat is er mis met mijn kerstcactus?

  • bloemknoppen vallen af Je plant is gevoelig voor tocht en plotse temperatuurverschillen. Check ook of je plant niet te droog staat.
  • cactus verschrompelt Te veel licht. Zet uit de directe zon.
kerstcactus

Meer kamerplanten