plantentuin meise

Deze botanische tuinen moet je gezien hebben

Botanische tuinen in Nederland en België

Botanische tuinen zijn een kennismaking met planten van dichtbij en veraf. Wij tippen je graag groene tempels die je bezoek meer dan waard zijn.

De meeste botanische tuinen zijn trouwens verbonden aan universiteiten. Dat betekent dat ze ook onderzoek doen en waardevolle plantcollecties uitbouwen. Door ze te bezoeken, steun je dus ook wat ze doen voor flora wereldwijd.

Plantentuin Meise

balatkas plantentuin meise

Als je één plantentuin wil bezoeken, moet dat die van Meise zijn. Vlakbij Brussel ligt deze groene plek van maar liefst 92 hectare groot, daarmee ook een van de grootste botanische tuinen ter wereld. Alleen al door de grootte kan je er uren in verdwalen.

Dé ontdekking in de plantentuin moet wel het magistrale Plantenpaleis zijn, een prachtig kassencomplex tot de nok gevuld met planten uit alle werelddelen. Ga er de hoogte in en wandel er tussen de hoogste planten uit het tropisch regenwoud, of ontdek er de fraaie collectie mediterrane planten.

Meer over de Plantentuin Meise

Hortus Leiden

hortus leiden (c) gruun

De oudste botanische tuin van Nederland ligt in Leiden. De Hortus Botanicus werd aangelegd voor de studenten geneeskunde als studietuin, maar is vandaag een oase van groen voor iedereen die ervan houdt. Wandel langs geurende citrussen, grootbladige planten en exotische varens in de hoge kas. Loop langs de schaduwtuin, de bollenkas of sta stil in de Japans geïnspireerde tuin.

Deze hortus in Leiden is niet overdreven groot en daarmee precies goed voor wie een bezoekje aan de plantentuin wil combineren met een citytrip Leiden.

Op stap in de hortus van Leiden

Plantentuin Gent

victoriaserre gent (c) GRUUN

De Plantentuin in Gent is zo’n plekje waar je nietsvermoedend binnenwandelt en helemaal verwonderd weer naar buiten gaat. De tuin grenst aan het GUM (Gents Universiteitsmuseum) en huisvest een verzameling van zo’n 10 000 plantensoorten. De tropische Victoriaserre is met z’n waterlelies een lust voor het oog. Maar ook de succulentenkas (beperkt open) is de moeite om te ontdekken.

Trek naar Gent voor groene inspiratie

Botanische tuin, Utrecht

botanische tuinen Utrecht (c) gruun

Rondom de restanten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie ligt de botanische tuin van de Universiteit Utrecht. Wandel door de tropische plantenkas naar de vlinderkas bomvol exotische planten, waar je fraai ogende vlinders kan ontdekken. Naast kamerplanten spotten kan je ook in de tuinen rondom de kassen heel wat moois zien. Stop even bij de mooie wisteriaboog als die in bloei staat, dwaal door de ontdektuinen en eindig je bezoek in de evolutietuin. Deze tuinen zijn open van maart tot december.

Ontdek de tuinen in Utrecht

Botanische tuinen in het buitenland

Uppsala, Zweden

botanische tuin (c) GRUUN

In de Zweedse stad Uppsala stap je letterlijk in de voetsporen van de meeste bekende botanicus, Carl Linnaeus. In de Botaniska trädgården kan je genieten van zijn grootse erfenis. In het hartje van de stad bezoek je de botanische tuin met baroktuin, serres en oranjerie. Spot de eeuwenoude laurierbomen van Linnaeus, verwarm je in de tropische kassen of ga op zoek naar de mooie kas vol succulenten en cactussen.

Lees alles over deze mooie tuinen in Uppsala hier

Kew Gardens, Londen

wenteltrap in temperate house
zicht op temperate house

Wellicht de allermooiste plantentuin die je kan je bezoeken, is Kew Gardens, op een halfuurtje buiten het centrum van Londen. Wie van kamerplanten houdt, zal zich de ogen uitkijken in de historische kassencomplexen met planten uit de hele wereld.

Je bent al gauw een hele dag op wandel in Kew Gardens. Naast drie grote greenhouses ontdek je er nog meer alpiene planten, een pagode, een wandelpad door de boomtoppen, rozentuin, bonsaiverzameling, Mediterrane tuin, Victoriaanse cottage en  de indrukwekkende moderne kunstinstallatie The Hive.

Binnenkijken in de serres van Kew Gardens

botanische tuin (c) GRUUN