plantentuin gent

Kamerplanten spotten in de Gentse Plantentuin

Soms hoef je niet ver te reizen om te genieten van prachtige natuur. De Plantentuin in Gent is zo’n plekje waar je nietsvermoedend binnenwandelt en helemaal verwonderd weer naar buiten gaat.

Plantentuin, Gent

Met 4 000 m² serres heb je heel wat om naar uit te kijken in de Plantentuin in Gent. Ga op zoek naar de kamerplanten die je zelf thuis hebt, of laat je inspireren door het weelderige groen binnen én buiten. Je vindt in deze tuin een rijke verzameling van zo’n 10 000 plantensoorten.

plantentuin gent

Over de botanische tuin

De Plantentuin bestaat sinds 1902 en is onderdeel van Universiteit Gent. Vlak bij het hart van de stad vind je hier een oase waar je heerlijk kunt rondwandelen in het groen. Naast de publiekskassen zijn ook de rotstuin en de Mediterraanse collectie meer dan de moeite waard.

De Victoriaserre

Je kan er niet naast kijken: de vijver met in de zomer de reuzenwaterlelies bepaalt het uitzicht van deze tropische kas. Tussen al dat weelderige groen zie je heel wat favoriete kamerplanten: Bromelia, Monstera Deliciosa (Gatenplant), palmen, Spaans mos en Alocasia. Ook planten met eetbare vruchten maken hier hun opwachting, zoals de koffieplant, cacaoboom en papaja.

victoriaserre gent
victoriakas plantentuin
detail victoriakas
detail blad taro

De (sub)tropische kas

Hier zie je metershoge palmen en tropische soorten zoals de bananenplant. Neem je tijd om ook de planten op de bodem van de tropen te ontdekken! Zo groeien verschillende Pilea’s en Fittonia’s in de schaduw van tropische bomen. Ook niet te missen: de prachtig uitgestalde collectie van verschillende Sansevierias.

ingang tropische serre plantentuin
overzicht tropische serre
sansevieria collectie
detail plant in serre

Cactussen en vetplanten in de succulentenkas

De plek bij uitstek om grote cactussen en bijzondere vetplanten te zien. Denk aan de fantastische Euphorbia trigona, Opuntia cactus, Haworthia en heel wat Agaveplanten. Let op: deze kas is enkel geopend op zondagochtend.

overzicht succulentenkas
haworthia coarctata
detail succulentenkas gent

Bezoek de Plantentuin in Gent

De Plantentuin ligt tegenover het Citadelpark, op een kwartier stappen van station Gent Sint-Pieters. De toegang is gratis.

Check voor je bezoek de openingstijden (de succulentenkas is beperkt toegankelijk) en info over rondleidingen op de website van de Plantentuin.

binnenkijken in de kas
grote plant detail

Meer groenliefde