dahlias (c) GRUUN

Favoriete dahliasoorten van dit seizoen

Ben jij net als ik stapelgek op dahlias? Mijn favoriete dahliasoorten zorgden deze zomer voor kleur, verrassing en verwondering. Wil je de populaire en leukste dahliasoorten volgend jaar ook in je tuin? Maak dan nu al je verlanglijstje voor de mooiste dahliasoorten bij je thuis.

Favoriete dahliasoorten: een heel jaar plezier

In het hartje van de winter begin ik eraan: mijn favoriete dahlias kiezen. Vanaf februari diep ik de oude knollen op uit de kelder en koop ik massa’s nieuwe… en dan moet het wachten nog beginnen tot de zomer. Want in augustus en september bloeien deze bloemen zo uitbundig dat je ze nauwelijks kan bijhouden.

1. Dahlia Stars at Night

Doorgaans ben ik niet zo’n fan van cactusdahlias. Ze zien er zo’n beetje stekelig uit. Maar vorig jaar had ik massa’s witte cactusdahlia’s en die gaven zoveel bloemen dat ik toch een beetje overstag ging. Deze dahlia Stars at night met z’n wit roze geschilderde bladeren was een van de absolute toppers.

Je kan ‘m trouwens vinden in combinatie met de dieprode variant. Samen stelen ze de show in elke zomer- en herfsttuin. Wil je plukken tot in de herfst? Kijk dan eens naar deze herfstplukbloemen.

dahlia (c) GRUUN
dahlia (c) GRUUN

2. Enkelvoudig en eenvoudig: Hartenaas

De grote dahlias zijn mooi om zien, maar voor bijen en andere insecten zijn ze een uitdaging: door de vele bloemblaadjes raken ze niet bij het stuifmeel. Wil je ook bijen en andere insecten aantrekken, plant dan enkele enkelvoudige dahlias zoals deze Hartenaas. Zet ze samen met andere open plukbloemen om een heerlijk buffet te maken voor al dat leven in je tuin!

dahlia (c) GRUUN

3. Dahlia Thomas Edison

Een dieppaarse explosie van kleur, dat is deze dahlia Thomas Edison. Buiten de geweldige kleur is hij ook nog een fenomenaal groot: de meeste bloemen die ik deze zomer zag, waren meer dan een hand groot.

Wil je deze dahlia bij je thuis, denk er dan wel aan om hem te ondersteunen met bijvoorbeeld een bamboestok. Bij felle regenbuien durft deze bloem wel eens bezwijken onder zijn eigen gewicht. Een goeie steun houdt je dahlia prima op z’n plek.

 favoriete dahliasoorten(c) GRUUN

4. Meer favoriete dahlias: Lady Kate

Heel anders dan de knallers is deze heerlijk subtiele Dahlia Lady Kate. Met z’n zachtroze blaadjes die uitlopen op een paars puntje is dit ongetwijfeld een van de zachtste dahliatinten die je kan vinden. Doet het prachtig in een boeket. Mooi om te combineren met de paarse bloemen van de Vlinderstruik, die bloeit in juli en augustus.

dahlia lady kate - favoriete dahliasoorten (c) GRUUN
Dahlia Lady Kate (c) GRUUN

5. Penhill Dark Monarch

Hou je van decoratieve dahliasoorten, dan is dit zeker eentje voor jou. Penhill Dark Monarch durft al eens te wisselen tussen lila en abrikoosroze, maar elke kleurnuance ziet er prachtig uit. De blaadjes krullen zachtjes op. Eens de bloem volledig open is, is die een spektakel om te zien.

favoriete dahlias (c) GRUUN

Wil je deze dahlia’s volgend jaar graag bij jou in de tuin?

Zo verzorg je dahlia’s voor een hele zomer vol kleur

Meer dahlialiefde