tuin in oktober (c) GRUUN

Je tuin in oktober: dit kan je nu doen

Oktober in je tuin: de herfst loert nu helemaal om de hoek. Bladeren verkleuren en laten zich op de grond vallen, de dagen worden korter en je tuin begint stilaan te veranderen. Toch zijn er af en toe nog late nazomerdagen waarop het heerlijk tuinieren is.

Je tuin in oktober

Aan het begin van de maand kan je nog vrolijke bloemen spotten, zoals deze felgele zonnebloemen of de oranje Suzanne-met-de-mooie-ogen. Hoe korter de dagen worden, hoe groter ook de kans dat ze hun mooie hoofdjes zullen laten hangen. Geniet van de laatste warme dagen en gebruik elk zonnig moment om even in de tuin aan de slag te gaan.

tuin in oktober (c) GRUUN
tuin in oktober (c) GRUUN

Deze maand kan je ook zelf zaden oogsten. Denk maar aan die zonnebloem, die z’n kopje liet hangen en nu topzwaar is door al die zaden. Ook andere planten vormen nu een ware schat aan zaden voor volgend jaar.

Hoe je zaden kan oogsten? Laat een uitgebloeide bloem helemaal uitdrogen en breek ze dan voorzichtig open om de zaadjes te oogsten. Hou een enveloppe of zakje in de buurt om de fijnste zaden op te vangen. 

Laatste oogst binnenhalen

Oktober in je tuin is het moment om de laatste oogst van je zomergroenen binnen te halen. Je tomatenplanten zijn er nu helemaal klaar mee. Heb je nog groene tomaten die moeten rijpen? Leg ze op droog en zonnig plekje, zoals een vensterbank of je zaaibanken van je serre. Met wat geluk rijpen ze nog verder tot ze die heerlijk zomerse smaak hebben. Nog een tip? Zorg ervoor dat je tomaten bij het rijpen elkaar niet raken.

tuin in oktober (c) GRUUN

Bollen planten en stekken

Oktober is het startschot voor wie voorjaarsbollen wil planten. Droom jij van massa’s tulpen, narcissen, krokussen, hyacinten en kievitsbloemen? In de tuincentra en supermarkten kan je nu bollen kopen om je voorjaar kleurrijk in te zetten.

Dit is ook het moment om planten te stekken die mogelijk niet zullen overwinteren. Denk aan planten zoals deze paarse salie, citroenverbena, tijm en rozemarijn.

salie (c) GRUUN

Tot slot zijn je zomerse dahlia’s wellicht nog niet helemaal uitgebloeid. Blijf ze koppen (de uitgebloeide bloemen weghalen) tot de eerste vorst. Na de eerste vriesnacht mag je de knollen opgraven. Laat ze drogen, rol ze in krantenpapier en bewaar ze in een droge en koele ruimte.

Bij mij gaan de dahlia’s deze maand nog stevig aan het bloeien, dus geniet van al die late bloemenpracht!

tuin in oktober (c) GRUUN
tuin in oktober (c) GRUUN

dahlia (c) GRUUN

Meer lezen: plukgeluk in de herfst

Meer lezen