plantentuin Genève (c) GRUUN

Botanisch citytrippen: plantentuin van Genève

Wie zegt er dat je op citytrip moet om pakweg de Mona Lisa of drukke shoppingstraten te zien? Wij houden van botanisch citytrippen: op zoek gaan naar steden waar het groen overal rond je is. En waar kan dat beter dan in een stad met botanische tuin? Wij gingen voor je op ontdekking in de plantentuin van de Zwitserse stad Genève.

Botanische tuin Genève

Op een steenworp van de Verenigde Naties ligt de plantentuin van Genève, de grootste botanische tuin van Zwitserland. Die is door z’n centrale ligging wel in stukjes geknipt: verschillende avenues doorkruisen de tuin, waardoor die uit drie delen bestaat.

Naast een historische rozentuin, rotstuinen, wintertuin en arboretum is het serrecomplex met verschillende klimaten een van de must sees van deze tuin. Je stapt er onder meer binnen in een kas met gematigd klimaat met een koepel van maar liefst 21 meter oog.

Een collectie van Amerikaanse succulenten en cactussen staat er tegenover eenzelfde collectie uit Afrika. Via een trap kan je vanop 8 meter hoog klimmen en neerkijken op de prachtige planten in deze kas.

plantentuin Genève (c) GRUUN
plantentuin Genève (c) GRUUN

Tjokvol tropische planten

In het tropisch serrecomplex heersen dan weer de planten die een heter en vochtiger klimaat nodig hebben. Ze vormen de ideale habitat voor tropische planten als de kleurrijke orchidee en wuivende palmen.

De hele kas heeft een bepaalde nonchalante charme : deze kas is niet piekfijn bijgehouden, niet alles hoeft er perfect bij te staan, er mag best nog iets rondslingeren van het tuinieren. Net zoals thuis planten houden dus.

plantentuin Genève (c) GRUUN
plantentuin Genève (c) GRUUN
plantentuin Genève (c) GRUUN

In de kassen spot je verschillende kamerplanten die je kent van thuis: de felle Heliconia in bloei, bonte Calathea in de schaduw van grotere planten, een Monstera die achteloos tegen een muur groeit.

Rondom de hoofdkas kan je gaan kijken naar kleinere kassen rond bromelia’s en varens. Bijzonder is ook de kas met planten uit de Canarische eilanden, zoals Aeonium, die droogte bijzonder goed kunnen verdragen.

plantentuin Genève (c) GRUUN

Plantentuin Genève: praktisch

De botanische tuin is elke dag open van zowat zonsopgang tot zonsondergang. Vanuit het centrum van de stad kan je te voet naar de botanische tuin (ca. 20 minuten lopen) of met de bus (eindhalte: Jardin Botanique). De toegang tot de plantentuin is gratis.

In Genève kan je trouwens nog meer groen ontdekken. Wandel eens naar de rozentuin in Parc La Grange, rol je picknickdekentje uit naast het meer in Parc Perle du Lac of strek je benen in het Parc de l’Ariana.

Meer botanische tuinen