botanische tuin munchen (c) GRUUN

Tropische plantenweelde in de botanische tuin van München

De botanische tuin of Botanischer Garten van de Duitse stad München ligt vlakbij een toeristische trekpleister van formaat: het barokpaleis Nymphenburg, vroeger de zomerresidentie van het Beierse hof. Met een groot kassencomplex vol tropische planten is deze plantentuin een van de belangrijkste botanische tuinen van Duitsland en alleen daarom al een bezoekje waard.

Botanische tuin München – Nymphenburg

Wanneer wij de plantentuin van München eind december bezoeken, is net een kerststorm over Duitsland getrokken. Door de stormschade zijn alle buitengedeeltes van de plantentuin afgesloten voor bezoekers. Meteen dus naar de prachtige serres waar deze groene oase aan de rand van de stad mee kan uitpakken.

Met meer dan 5.000 m² aan kassen is er best veel te ontdekken in de serres van dit plantenparadijs. Drie grote kassen strekken zich voor je uit, met telkens een heel ander klimaat. Via elke kas stap je binnen in kleinere serres die gewijd zijn aan één bepaalde familie of plantensoort.

botanische tuin munchen (c) GRUUN

Zo is een heel plantenhuis (Nutzpflanzenhaus) gewijd aan nuttige planten: je ontdekt er niet enkel eetbare planten en kruiden, maar ook gewassen die vandaag gebruikt worden bij houtbewerking of in de textielindustrie. Denk aan katoen, suikerriet, pinda, vanille, cacao of koffie. Veel van de tropische vruchten doen je hier watertanden.

Grote cactuskas

Stap binnen in het droge klimaat van de Amerikaanse woestijn, met planten die makkelijk tot de nok van het dak reiken. Liefhebbers van de cactussoorten die recht uit de woestijn komen, halen hier zeker hun hart op. Dichter bij de grond zijn er verschillende lager blijvende soorten zoals de stekelige Schoonmoedersstoelcactus en tientallen soorten Agave.

botanischer garten münchen (c) GRUUN
botanische tuin munchen (c) GRUUN

Palmenhuis

Vanuit de cactuskas wandel je binnen in de grote palmenkas, met het typische hete en vochtige klimaat van de jungle. Gigantische palmen bepalen hier het uitzicht. Je herkent er ook tropische soorten als Monstera Deliciosa, Ficus Benjamin en de grote bladeren van verschillende soorten Musa (Bananen).

Op een koude winterdag is het hier zelfs ’s ochtends lekker druk. Aan weerszijden van deze grote kas kan je de kleinere serres in, zoals de Bromeliaserre, Boomvarenserre of de erg populaire Vlinderserre met waterplanten uit mangroves en moerassen.

botanischer garten münchen (c) GRUUN
botanischer garten münchen (c) GRUUN

Afrika en Madagaskar kas

Een derde grote serre staat in het teken van de cacti en succulenten die te vinden zijn op het Afrikaanse continent. Wie houdt van unieke exemplaren zoals Lithops en Agave, kan hier enkele bijzondere planten ontdekken. Soms zijn de planten achter glas geplaatst om de meest unieke soorten te beschermen.

Het moet gezegd: we zagen niet eerder zo’n piekfijne serres. Zelfs in het diepst van de winter zijn alle planten die je hier ziet in topconditie. Wat een heerlijke plek om een koude dag door te brengen.

botanischer garten munchen (c) GRUUN
botanische tuin munchen (c) GRUUN

Botanische tuin Munchen: praktisch

Ben je in München, dan raak je makkelijk met de tram (S-Bahn) bij de tuin. Er is een halte net voor de deur. De Botanischer Garten in München is het hele jaar open. In de winter sluit de tuin iets vroeger de deuren.

Tijdens de winter is het buitengedeelte van de tuin gratis, enkel het bezoek aan de kassen is betalend. Combineer je bezoek aan de plantentuin met het beroemde kasteel Nymphenburg of een bezoek aan de binnenstad van München.

Meer GRUUN