planten buiten zetten

Leve de vakantie! Naar buiten met je kamerplanten

Wat is er mooier dan warme zomerdagen? Genieten van de zon, heerlijk buiten zijn en ontspannen met een fris drankje in de hand. Voor je planten binnenshuis is het de ideale tijd om op vakantie te gaan…naar buiten!

Waarom zou je kamerplanten buiten zetten?

Simpelweg: het is goed voor ze. Buitenlucht en extra luchtcirculatie zorgen voor sterke, gezonde planten en dat is belangrijk tijdens hun actieve groeiperiode.

Bovendien ligt de lichtintensiteit buiten een pak hoger en daar hebben je planten veel voordeel van. Ook stof hoef je niet meer te verwijderen: een zomerse regenbui verwijdert alle vuil en stof van de bladeren van je plant.

Wat is een goede periode om je kamerplanten naar buiten te verhuizen?

Eigenlijk mag je kamerplanten al in de lente buiten zetten. Mocht je dat nog niet gedaan hebben, dan kan je ze ook tijdens de zomermaanden nog een warm plekje op je terras of balkon geven.

Geef je planten een fijn plekje buiten in de warme zomermaanden. Net als jou zullen ze van hun tropische vakantie genieten

Saskia van GRUUN

Belangrijk is dat de planten geen temperatuurschok krijgen. Ze zijn namelijk gewend aan een vrijwel constante temperatuur binnen. Zorg dus dat de minimumtemperatuur ’s nachts niet onder 10° C daalt.

Hoe ga je te werk?

Voor je enthousiast alle binnengroen verzamelt en met bloempotten heen en weer begint te lopen, kies je een goeie plek om de planten neer te zetten. Om hen geleidelijk te laten wennen aan intenser licht laat je de eerste 5 à 10 dagen je kamerplanten op een beschaduwde standplaats staan. Neem je planten ’s nachts terug binnen als de nacht- en dagtemperatuur sterk verschillen.

kamerplant buiten terras

Het zonlicht op je terras of balkon kan de bladeren van je planten verbranden. Daarom is het belangrijk dat je start met een plek in de schaduw, om dan geleidelijk naar een plek in de halfschaduw of zon te gaan.

Deze planten zijn blij met een plek in volle zon:
bananenplant, canna, brugmansia, colocasia, passiebloem, palm

Deze planten doen het goed in (half)schaduw:
– cordyline, gatenplant, alocasia, ficus, anthurium, dieffenbachia

Wat kan er misgaan?

Buiten zijn er heel wat factoren die invloed hebben op het welzijn van je plant. Harde wind of regen, te veel zon, rondlopende huisdieren of andere beestjes kunnen roet in het eten gooien.

Kijk regelmatig of je groene vrienden het buiten naar hun zin hebben: bruine bladeren (verbrand door de zon) en aangevreten blaadjes (slakken of andere plagen) zijn tekenen dat je best ingrijpt.

Ga je op vakantie of ben je voor langere tijd niet in huis? Laat je planten ruim op voorhand wennen aan de omstandigheden buiten. Zo kan je nog ingrijpen, mocht er iets niet helemaal goed lopen.

Een andere optie is om je planten binnen te laten staan met hulp van deze handige tips voor wie op vakantie gaat.

Meer van GRUUN