plantencollectie

Zo overleven je planten je vakantie

Vakantie gepland? Als je straks thuiskomt wil je dat je planten er nog net zo goed bijstaan als toen je ze achterliet. Roep de hulp in van iemand uit je buurt, of ga aan de slag met zelfgemaakte waterverdelers. Terwijl jij weg bent, zorgen je planten zo voor zichzelf. En jij geniet onbezorgd van je welverdiende zomer!

Vraag je buren om voor je planten te zorgen

Als je een goed contact hebt met je buren, is het een prima idee om iemand uit je buurt in te schakelen. Je buurman of buurvrouw vindt het vast niet erg om eens per week langs te komen en je groene vrienden van drankjes te voorzien. Maak een overzicht van welke plant wat nodig heeft en zorg ervoor dat je gieter niet helemaal achter in de kast staat. Groepeer je planten volgens verzorging. Zo is het duidelijk voor je helper wat er moet gebeuren en staat er ook nergens een plant die vergeten wordt. Zijn je planten te groot om te verplaatsen, teken dan een plan waarop je de verschillende plantenlocaties aanduidt. Na je vakantie zet je de planten weer op de goede plek. Vergeet geen welgemeende dankjewel aan je fantastische buur.

Zet je planten in groepjes volgens verzorging of maak een plan met plantenlocaties

Zo overleven je kamerplanten je vakantie

Terwijl jij weg bent, gaan je planten langzaamaan uitdrogen. Zorg dus voor een flinke gietbeurt voor je vertrekt. Zet de tropische exemplaren bij elkaar, want in gezelschap houden ze de luchtvochtigheid beter vast. Geef cactussen en vetplanten een plek uit de directe zon. Zo voorkom je dat ze gaan verbranden of uitdrogen tijdens je afwezigheid.

Leg een watersysteem aan. In het tuincentrum vind je daarvoor speciale druppelsystemen of plastic bewateringstools, maar even snel – en beter voor het milieu – is het om zelf zo’n systeem te maken. Met een paar gebruikte pet-flessen heb je in een handomdraai je eigen oplossing klaar. Hoe ga je te werk?

Voor een watersysteem met pet-flessen neem je per plant een kleine of grote pet-fles. Zorg dat deze leeg en proper is. Schroef de dop eraf en vul de fles helemaal met water. Zet de fles dan met de opening naar onder in de potgrond. Belangrijk: geef je planten op voorhand een gietbeurt, zo neemt de potgrond pas water op als je plant het echt nodig heeft.

Een andere optie is om je planten te verbinden met een emmer water. Maak een groepje planten die dicht bij elkaar staan. Vul een emmer water en zet ‘m naast het groepje planten. Ook nodig: een stuk touw of stof die het water goed opneemt. Leg tussen de emmer en elke plant een stuk touw, dat je diep in de potgrond steekt. Eens de grond droog wordt, zal de plant via deze weg water opnemen.

Heb je een kleine collectie planten? Als je niet te lang weggaat, kan je een natte doek of dweil op het aanrecht leggen en daar de planten bovenop zetten. Zo worden je kamerplanten van onderen van water voorzien.

Met deze stappen overleven je planten je vakantie:

  1. geef je planten een flinke gietbeurt
  2. zet ze dicht bij elkaar in groepjes
  3. zorg voor voldoende water dat via een pet-fles of touw je plant bevoorraadt
  4. test het hele systeem uit voor je vertrekt
  5. geniet van een zorgeloze vakantie
waterdispenser kamerplant

Meer tips over kamerplanten