alocasia polly

Tropische eyecatcher Alocasia

Haal de vintagestijl in huis met deze populaire kamerplant. Alocasia is een fantastische plant met opvallende, grote bladeren. Ga voor een volledig groene versie zoals Alocasia Cucullata, California of Zebrina. Varianten zoals Alocasia Amazonica zijn nog meer bijzonder vanwege hun bonte bladtekeningen. De Polly is veruit de meest bekende Alocasia.

Verzorging van je Alocasia

Oorsprong

Jouw plant komt van oorsprong uit de tropische regenwouden. Hij houdt dus van een warme en lichte omgeving, met een hoge luchtvochtigheid.

Standplaats

Zoek voor je Alocasia een heel lichte plaats, maar uit de directe zon. Hij staat prima vlak naast het raam, zodat hij zo veel mogelijk licht krijgt. Een beetje ochtendzon kan meestal geen kwaad, maar meer direct zonlicht zal zorgen voor lelijke brandvlekken op de bladeren.

Door z’n tropische afkomst houd je plant ook in de woonkamer van warme, vochtige omstandigheden. Zorg dus altijd voor een minimumtemperatuur van 15 graden en houd de lucht rondom de plant vochtig eens de verwarming aangaat.

alocasia

Water geven

Je groene vriend houdt van heel wat water tijdens z’n groeiseizoen. Geef volop water (1 à 2 keer per week). Zorg dat de grond vochtig blijft, maar niet nat. Check – zeker in het begin – regelmatig door je vinger in de potgrond te steken of de plant extra water nodig heeft. Hoe geef je jouw plant op de beste manier water?

In de winter zal je plant wellicht in een rustperiode gaan, omdat de lichtintensiteit minder is. Je Alocasia pauzeert dan ook z’n groei. Geef in dat geval minder water en geen plantenvoeding meer.

Verzorgen

  • Plantenvoeding geef je bij voorkeur 2 keer per maand in het groeiseizoen. Vanaf oktober tot maart geef je 1 keer per maand, of zelfs helemaal niet.
  • De Alocasia plant is licht giftig. Houd daarom je plant uit de buurt van huisdieren. Meer weten over kamerplanten die giftig zijn voor huisdieren en kinderen
  • Om de luchtvochtigheid rond de plant op peil te houden, zet je de pot op een schaaltje met vochtig grind. Zorg wel dat de pot enkel het grind raakt, zodat de wortels niet in het water blijven staan.

alocasia

Stekken

Om Alocasia te vermeerderen, kan je een stukje van de wortelstok met blad afsnijden. Zet de stek op een warme en vochtige plaats.

Wat is er mis met mijn Alocasia?

  • één blad gaat hangen Na het aanmaken van een nieuw blad, gaat een ouder blad uiteindelijk afsteven. Dat is vooral bij jonge planten normaal.
  • hele plant gaat hangen Wellicht krijgt je plant iets te weinig licht. Verplaats naar een plaats met meer lichtinval en kijk hoe hij het daar doet.
  • zwarte vlekken op de bladeren Vermoedelijk een (schimmel)ziekte. Haal de zieke bladeren weg en zorg voor goede verluchting.

Meer kamerplanten