Heb je kleine kinderen in huis? Of huisdieren die houden van een stukje plant om te knabbelen? Het is goed om te weten dat een aantal kamerplanten giftig zijn. Niet heel erg weliswaar, maar voorkomen is beter dan genezen en daarom zetten we ze voor je op een rij.
Welke kamerplanten zijn giftig?
Naast de voor de hand liggende planten die je beter uit de buurt houdt van kinderen en dieren – zoals cactussen of planten met stekelige punten – zijn er ook planten waarvan het sap of de bladeren giftig zijn. Deze lijst is niet volledig, maar somt een aantal van de meest courante giftige planten in huis op. Mocht je deze planten in huis hebben, zet ze dan op een veilige hoogte waar jonge kinderen en huisdieren er niet bij kunnen.
Kamerplanten die giftig zijn (delen van de plant)
Let op als je kind of huisdier blaadjes of bloemen eet van Aloë, Brugmansia, Clivia miniata, klimop of oleander. Ook de knol van Cyclamen is giftig.
Kamerplanten die zorgen voor irritatie via het plantensap
Bij deze planten is het opletten geblazen als je in aanraking komt met het plantensap. Dat gebeurt sneller dan je denkt, bij het verpotten of bij het aftrekken van een blaadje. Ze zorgen voor irritatie van de huid en slijmvliezen.
- Alocasia
- Anthurium (flamingoplant)
- Begonia
- Caladium
- Croton
- Dieffenbachia
- Euphorbia (zoals Euphorbia trigona of de kerstster)
- Ficus (zoals Ficus elastica en Ficus benjamina)
- Syngonium
- Philodendron
- Schefflera (vingersboom)
- Epipremnum, Scindapsus
- Spatiphyllum (lepelplant)
- Zamioculcas zamiifolia
- Zantedeschia (witte aronskelk)
Neem ook je voorzorgen als je een van deze planten gaat stekken, verpotten of snoeien. Draag handschoenen en was nadien zorgvuldig je handen.
Uitgebreide informatie over giftige planten vind je op de website van het Antigifcentrum (België).