Kerstster of Euphorbia pulcherrima

Instant kerstsfeer met de Euphorbia pulcherrima of kerstster

Een van de mooiste planten die je in december in huis kunt halen, is de Euphorbia pulcherrima. De kerstster groeide oorspronkelijk enkel in de tropische gebieden van Zuid-Mexico, maar werd in 1828 door de eerste Amerikaanse ambassadeur in Mexico uitgevoerd om aan zijn plantencollectie toe te voegen.

Verzorging van je Euphorbia pulcherrima of kerstster

Oorsprong

Zuid-Mexico

Standplaats

Dit fijne plantje wordt weleens verward met de kerstroos, die rond deze periode in de tuin bloeit. De kerstster daarentegen is gevoelig voor vorst en houd je dus enkel binnen. Zet je kerstster niet te dicht bij de verwarming of in de tocht.

Een bloeiende plant zet je dicht bij een zonnig raam. Is de bloeiperiode voorbij en de bloem verwelkt? Zet je kerstster op een koelere, wat donkere plek tot pakweg april. Vanaf dan mag hij terug op een lichte plek en met een beetje geluk geniet je in december opnieuw van prachtig rode bloemen.

Water geven

Tijdens de kortste dagen van het jaar, als je plant in bloei staat, geef je ruim water. Dat mag zodra de bovenkant van de potgrond droog aanvoelt. Aan de uitgebloeide plant geef je minder water, tot je hem opnieuw op een lichtere plek zet.

Besproeien

Door zijn tropische herkomst houdt je Euphorbia pulcherrima van een hoge luchtvochtigheid. Af en toe even sproeien met de plantenspuit is dus geen overbodige luxe.

Je kerstster volgende Kerst weer laten bloeien

Toegegeven, het vraagt heel wat werk om je plant volgend jaar opnieuw te laten bloeien. Toch zin in de uitdaging? 

  1. Als de bladeren afgevallen zijn, knip je de stengels tot op 10 cm van de grond.
  2. Zet je plant op een koele, vrij donkere plaats tot april- begin mei. Houd de plant vrij droog.
  3. Begin mei verpot je naar een grotere pot. Geef opnieuw meer water en snoei tot er 4 à 5 stevige stengels overblijven.
  4. Vanaf eind september komt het belangrijkste deel: lichtbeheersing. De kerstster is een kortedagplant en zal enkel gaan bloeien als je ‘m de juiste hoeveelheid licht geeft. Dek de plant in de vooravond goed af met een doos of zwarte zak. ’s Ochtends haal je deze verduistering weg, zodat de plant 14 uur in het donker heeft gestaan. Als je dit de volgende 8 weken volhoudt, dan is je missie geslaagd en pronk je dit eindejaar met een schitterend exemplaar.

Wat is er mis met mijn Euphorbia pulcherrima?

  • de randen van het blad zijn geel of bruin De lucht is te droog. Regelmatig sproeien helpt om de luchtvochtigheid te verbeteren.
  • bladeren verwelken en vallen af Wellicht geef je te veel water. Geef pas water als de potgrond bovenaan droog aanvoelt.
  • bladeren vallen af De temperatuur is te laag, of de plant heeft in de tocht gestaan. Kies een standplaats die niet in de buurt van verwarming of tocht is.
Euphorbia pulcherrima of kerstster

Meer kamerplanten