Kamerplanten vermeerderen is een van de leukste dingen om te doen, als je er eenmaal mee weg bent. Er zijn verschillende manieren om te stekken; via het blad, de stengel of de stam van je plant. Deze in water laten wortelen geeft je snel en zichtbaar resultaat. En het is ook nog eens leuk om te doen!
Waarom kamerplanten vermeerderen in water?
Het grootste voordeel van je planten stekken in water is dat je snel ziet of je poging succesvol is. Vaak al na een enkele weken. Je hoeft zo niet te wachten tot je nieuwe groei ziet of tot de kleine plantjes zich gaan ontwikkelen. Deze makkelijke stekmethode is bovendien voor iedereen toegankelijk: een plant, een scherp mes en potje water en je kunt aan de slag!
Welke planten kan je stekken in water?
Dit is wellicht de belangrijkste beperking van stekken in water. Het lukt niet met álle planten. Sommige kamerplanten hebben een andere groeiwijze waardoor je ze simpelweg niet kan vermeerderen via een bladstek in water. In dit artikel lees je hoe je via stengelstek, bladstek of stamstek in potgrond vermeerdert.
Onder meer deze planten zijn geschikt voor de stektechniek in water: Epipremnum, Tradescantia, Ctenanthe, Maranta, Graslelie, Philodendron, Begonia, Rhipsalis, Pilea en Peperomia. Weet je niet zeker of het kan? Probeer het gewoon!
Stap voor stap stekken in water
- Snijd met een scherp mes een stek van zo’n 10 tot 15 cm lang van je favoriete plant. Doe dit net onder de aanhechting van het blad aan de stengel.
- Haal de onderste bladeren weg, zodat je nog 1 of 2 paar bladeren hebt.
- Zet de stek in een potje of flesje met water (op kamertemperatuur). Zorg dat de onderste bladeren niet in het water komen, dan gaan ze rotten. Maak eventueel de stengel vast met een een draadje of stukje karton zodat de stek niet helemaal in het water glijdt.
- Gebruik potjes of flesjes met een smalle hals, zoals schoongemaakte kruidenpotjes. Vervang het water elke week tot je de eerste wortels ziet.
Gelukt? Als je plantje wortels heeft ontwikkeld, dan mag het naar een potje. Zet je nieuwe stek heel voorzichtig met z’n nieuwe worteltjes in potgrond. Hou ‘m de komende weken en maanden goed in het oog. Laat je plantje niet uitdrogen. Met wat geluk (en jouw goeie zorgen) heb je er net een kamerplant bijgekregen!