Deze Ficus lyrata of vioolbladplant heeft de afgelopen jaren een felle opmars gemaakt als populaire kamerplant. Z’n kenmerkende bladeren, weelderige verschijning én makkelijke onderhoud maken het de perfecte tropische plant voor jou!
Verzorging van je Ficus lyrata
Oorsprong
Deze plant komt uit het tropisch regenwoud van West-Afrika.
Standplaats
In huis kan deze flinke plant wel tot 2 meter hoog worden. Denk bij het neerzetten van je Ficus lyrata aan zijn tropische roots: je plant houdt van veel licht en een warme, vochtige omgeving. Vermijd directe zon. Een plek dicht bij een raam op het noorden of oosten is ideaal. Let op voor tocht. Naarmate de plant ouder wordt, laat Ficus lyrata zijn onderste bladeren vallen. Zo krijg je uiteindelijk een mooie plant op stam.
Water geven aan je Ficus lyrata
Het is belangrijk dat de potgrond van je vioolbladplant altijd licht vochtig is. Geef daarom regelmatig kleine beetjes water. Ben je niet zeker of je al moet gieten? Steek je vinger enkele centimeter in de potgrond om te voelen of de grond niet al te droog is. Water geven aan deze plant kan je op verschillende manieren. Zorg ervoor dat overtollig water weg kan; je Ficus is gevoelig voor wortelrot.
Besproeien
Houd de luchtvochtigheid rondom je plant hoog. Dat doe je door ‘m in een groepje met andere planten neer te zetten, of door regelmatig met de plantenspuit langs te gaan. Mik op minstens 1 keer per week en doe dat vaker in de zomer.
Verzorgen
- Geef van april tot oktober tweewekelijks wat vloeibare ecologische plantenvoeding.
- Deze plant mag je elk jaar verpotten naar een grotere pot. Dat stimuleert ook de groei.
- Maak regelmatig de bladeren schoon met een vochtige doek.
Stekken
Helaas is de vioolbladplant niet makkelijk om te stekken. Soms heb je geluk en lukt het met een stengelstek.
Bekijk de meestgebruikte methodes om planten te vermeerderen.
Wat is er mis met mijn Ficus lyrata?
- bladeren worden geel en gaan doorhangen Worden vooral de onderste bladeren geel? Dan krijgt je plant te veel water.
- bruine vlekken op de bladeren Vaak een normaal verschijnsel, omdat de planten een sap bevatten dat bruin kleurt als het in aanraking komt met de lucht.