plantenverzameling

Laat jouw plantenverzameling groeien met deze tips

Kan je ooit teveel planten in je plantenverzameling hebben? Volgens anderen: ja. Volgens ons: nee. Zelfs als elk hoekje van je huis gevuld is met planten, is er altijd ruimte voor eentje meer. Met deze tips laat jij jouw plantencollectie aangroeien. En soms hoeft je dat zelfs niets te kosten.

Kamerplanten ruilen

Zoek groene vrienden waarmee je makkelijk kamerplanten kan ruilen. Misschien is je beste vriend zijn grote Monstera (Gatenplant) wel beu, of heb jij een pup van de Musa (Bananenplant) die je wil delen.

plantenverzameling

Ook op tweedehands websites of het kamerplantenasiel kan je makkelijk aan nieuwe plantjes raken. Kijk online waar in jouw buurt je planten kan ruilen, of waar een plantenadoptieplek is.

Stek je eigen plantenverzameling

Wil je meer planten? Dan is stekken de allermakkelijkste manier om je plantenverzameling uit te breiden. Je hebt niet veel nodig: je kan stekken op water of meteen je stek in potgrond laten wortelen. Elke plant heeft z’n eigen voorkeur.

Hoe moet je stekken op water?

Sommige planten vragen nog een andere manier. Een bananenplant stek je door de pups los te maken van de moederplant. Zo stek je de bananenplant Een Calathea kan je dan weer beter scheuren. Hulp bij stekken: scheuren van je Calathea

plantenverzameling
plantenverzameling

Een stek groeit in de lente en zomer al snel uit tot een grote plant. Zo heb je meer van dezelfde planten in jouw plantencollectie én heb je plantjes achter de hand om te ruilen.

Koop kleine plantjes

Wil je jouw plantenverzameling in één klap heel wat groter maken? In het tuincentrum of je plantenwinkel vind je heel wat miniplantjes. Kies de plantjes die je leuk vindt en je nog niet in jouw verzameling hebt.

Je hebt er wat geduld voor nodig, maar ze groeien wel degelijk uit tot grote exemplaren. Ze zijn nog klein, dus hebben vaak wel wat extra zorg nodig. Laat ze niet uitdrogen en geef ze zeker voldoende water. Tips bij het water geven

Haal buitenplanten naar binnen

Sommige planten kan je als buitenplant kopen, vaak veel goedkoper dan wanneer je ze als kamerplant koopt. Denk aan de bontgekleurde Siernetel of Coleus. Je vindt deze plant vaak bij de eenjarige planten in het tuincentrum, maar hij doet het ook goed binnenshuis.

planten

Ook Oxalis, Caladium, Begonias, Palmen en Varens kan je zowel binnen als buiten zetten. Ze vormen een fijne aanvulling bij de populaire kamerplanten in je urban jungle.

Laatste tip? Sommige planten kan je ook stekken terwijl je ze snoeit. Is je Siernetel te groot geworden? Top ‘m dan en zet de stek in een nieuw potje met aarde. Voor je het weet, heeft hij zelf wortels en heb je er alweer een nieuwe plant bij!

Meer lezen