April in je tuin: dit kan je nu doen

Nu de zon wat meer schijnt, is er plots heel wat meer te doen buiten! Zaaien en planten, het zijn dingen die je de hele maand april in je tuin kan doen. Alleen het weer kan soms een echte spelbreker zijn, want april staat voor de typische aprilse grillen met regen en zonneschijn op dezelfde dag. Gelukkig kan je zelfs op een regenachtige dag binnen aan het zaaien!

Binnen zaaien

April is de zaaimaand bij uitstek: je mag zowel binnen als buiten aan de slag! Binnen zaaien doe je in zaaitrays, plugs of potjes. Sommige groenten vragen warme temperaturen, andere stellen dan weer geen eisen. Bij sommige groenten, zoals bonen wacht je beter tot midden april. Ze zijn zo snel, dat ze in een mum van tijd groot zijn.

Wist je dat je kan voorzaaien in papieren potjes? Zo doe je dat

Binnen zaaien (minstens 20°)

Voor deze drie zonnekloppers is het echt wel de laatste kans: zaai ze nu binnen, ze hebben een lang groeiseizoen nodig. Wie ze nu zaait, heeft tegen midden mei kleine plantjes die naar buiten mogen. Reken op een achttal weken van het zaaien naar klaar-om-naar-buiten-te-gaan.

Zaaien bij minstens 15°

Koud voorzaaien (minstens 5°)

  • Rode kool
  • Spruitjes

zaaien (c) GRUUN

Buiten zaaien

Sommige groenten mag je meteen buiten zaaien, in volle grond of in een pot. April kan een wisselvallige maand zijn, dus hou de weersvoorspellingen goed in de gaten.

Kruiden zaaien

Net als groenten kan je ook kruiden zelf zaaien. Sommige zal je dit jaar al kunnen oogsten, anderen doen er wat langer over. Deze kruiden mag je in april in je eetbare tuin meteen buiten zaaien: peterselie, kervel, koriander, tijm en dille. Geef ze een leuk plekje in potten of hou ze voor een speciale kruidenhoek in je tuintje.

Zaailingen naar een groter potje

Je eerste kiemplantjes van februari en maart groeien snel op. Hebben je zaailingen meer blaadjes gekregen, behalve de twee kiemblaadjes? Sommige van hen mogen naar een groter potje:

  • Aubergine
  • Paprika en peper
  • Tomaten
  • Kolen: bloemkool, broccoli, spitskool, witte kool
  • Knolselder en groene selder

Meer weten? Check onze GRUUN-zaaigids

april (c) GRUUN

Wieden

April in je tuin: je zal zien dat niet enkel jouw zaailingen, maar ook onkruid een flinke groeispurt krijgt. Trek vaak genoeg de tuin in om wat onkruid te wieden. Hoe meer je nu al weghaalt, hoe beter.

Soms zie je niet meteen het verschil tussen onkruid en kiemplantjes. Geef het dan nog even de tijd. Je kan ze altijd later nog wieden.

April in je tuin: geniet!

De zon gaat wat vaker schijnen, de temperatuur schiet omhoog. Vergeet vooral ook niet te genieten van al dat moois dat plots weer opduikt. Ik plantte vorig najaar mooie voorjaarbloeiers zoals tulpen en kievitsbloemen, die zijn het mooist in deze periode. In combinatie met eetbare planten brengen ze nu al groen geluk in je tuin.

april in je tuin (c) GRUUN

Meer GRUUN