Ik droomde al lang van een serre (of kas) in de tuin. Een plaats waar het kwik in de vroege lente al klimt tot in de twintig graden. Een plek om zomerse sappige tomaten te kweken die je doen watertanden. Een ruimte waar al die knappe kuipplanten veilig de winter kunnen doorstaan. Mijn serre of kas was best een investering, maar ik breng er elke dag tijd door.
Droom jij ook een serre of kas zetten in je tuin? We zetten alle voor- en nadelen op een rijtje. Want ja, soms vliegt een vogel je serre in, moet je een muis verjagen of neemt een ziekte je hele serre in beslag.
Eerst nog even dit: in België spreken we doorgaans altijd van een serre, voor Nederlandse lezers is dat een kas. Je zal in dit artikel de twee door elkaar lezen.
Je eigen serre kopen
Voor je een kas koopt, sta je best even stil bij wat je ermee wil doen. Een serre om plantjes op te kweken in het voorjaar is helemaal wat anders dan een kas waar je het hele jaar groenten uit wil halen. Waarvoor wil jij de groene buitenruimte gebruiken?
- Als zaaikas voor zaailingen en kleine plantjes in het voorjaar
- Als kweekkas voor zomerse groenten, denk aan tomaten en aubergines
- Als orangerie om je kuipplanten veilig te laten overwinteren
- Als groene ruimte om je te ontspannen tussen de planten
Materialen voor je kas
Je kan kiezen uit verschillende materialen voor je serre. Meest voorkomend zijn kassen uit aluminium of hout. Ik koos voor een duurzame cederhouten serre die op maat werd gemaakt. Een houten serre vraagt meer onderhoud, maar is doorgaans wel erg duurzaam.
Wellicht droom je van een glazen serre, maar daar hangt ook een stevig prijskaartje aan. Wil je nog even sparen voor een glazen serre, dan kan je ook kiezen voor een kas uit stevig plastic. Denk er wel aan dat deze kassen doorgaans maar een paar jaar meegaan, en dat ze niet elke storm kunnen trotseren zonder schade.
Tuinieren in de serre: voordelen
- Langer tuinseizoen – zodra het eerste zonnetje schijnt, kan je beginnen tuinieren. Of je nu start met zaaien van je plukbloemen of je eerste plantjes in de kas zet: je tuinseizoen zal wellicht vroeger starten én langer doorgaan.
- Tuinieren in elk weer – laat regen of hagel je niet meer afschrikken om tijd buiten door te brengen. Zodra de wolken samenpakken boven je tuin, zoek jij de droge oorden van je kas op.
- Zuiderse groenten en fruit – dankzij de warmte in je kas kan je veel meer soorten (met succes) kweken in je eigen tuin. Denk aan aubergines, chilipepers of zongedroogde tomaten uit eigen tuin. Maar ook: bijzondere soorten vetplanten of succulenten.
Tuinieren in de kas: nadelen
- Kostprijs – een eigen serre kost wel wat. Afhankelijk van de materialen die je kiest, kan je wel wat besparen. Ga je groenten en fruit kweken, dan hoef je natuurlijk minder geld uit te geven in de supermarkt.
- Veel water geven – je planten zijn helemaal afhankelijk van jou om ze water te geven. Zeker wanneer het broeierig heet is, moet je minstens elke dag aan de slag met gieters om je dorstige planten te laven.
- Tijd – waar je je tuin wel eens een weekje alleen kan laten, hebben planten in je kas wel wat meer aandacht nodig. Ventileer regelmatig om ziekten en schimmels te vermijden.