verschillende soorten kamerplanten

Over kamerplanten en wat ze voor je doen

Helemaal nieuw in de wereld van kamerplanten? Je hebt geen ervaring of uitgebreide plantenverzameling nodig om te genieten van indoor groen. Iedereen kan met een simpele plant wat meer natuur in huis brengen. En wat is er beter dan een fijne en natuurlijke plek om in thuis te komen?

Breng de natuur naar binnen

Bij mij begon het met een boek over kamerplanten, dat ik eerder toevallig cadeau kreeg. Tot dan toe hadden heel wat planten het loodje gelegd bij mij in huis. Niet omdat ik dat wilde, maar omdat ik niet wist hoe je voor planten moet zorgen. Je wilt het wel goed aanpakken met planten, maar eigenlijk heb je geen idee van wat ze nodig hebben. Klinkt bekend?

Wil jij aan de slag met kamerplanten, maar heb je geen idee waar te beginnen? Gruun zorgt voor een heldere uitleg én verzorgingstips voor de meest voorkomende kamerplanten. Zo kan jij ook je huis omtoveren in een groene jungle en ontzettend gaan genieten van al dat groen.

kamerplanten

De juiste kamerplant voor jou

Er zijn duizenden soorten kamerplanten. Keuze genoeg dus om een plant uit te zoeken die bij jou past. We delen kamerplanten op in deze types:

Groene kamerplanten geven karakter aan de ruimte waar je ze zet. Meestal zijn het planten met weelderige bladeren. Denk aan de bananenplant, het compacte mozaïekplantje, de Ficus elastica, palm of Sansevieria. Het zijn bovendien vaak snelle groeiers.

Bloeiende kamerplanten zorgen voor een toets exotische kleur in huis. Van planten zoals de orchideeAnthurium of paradijsvogelbloem kan je extra lang genieten. Deze bloeiers vragen iets meer aandacht en verzorging, maar zijn meer dan de moeite waard.

Cactussen zijn een krachtige statement voor je interieur. Ze zijn robuust en vragen weinig verzorging. De meeste soorten zoals bolcactus Mammillaria en Echinocactus zijn trage groeiers, dus oefen je geduld of koop meteen een groot exemplaar.

Vetplanten vormen de ideale huisgenoten voor wie vaak van huis, vergeetachtig of kleinbehuisd is. Deze taaie klanten vinden het niet erg als je hen af en toe vergeet water te geven. Ze slaan water op in hun dikke bladeren. Blijven bovendien mooi compact en bestaan in veel vormen en soorten. Tussen onze favorieten zitten Haworthia, het Chinees lantaarnplantje, Euphorbia trigona en Agave americana.

kamerplanten

Planten zorgen voor een fijne en natuurlijke plek waar je tot rust kan komen.

– Saskia van Gruun

Kamerplanten in huis halen

De mooiste plantenverzamelingen bestaan uit een mix van deze types. Vormen, kleuren, patronen en texturen combineren is het geheim van je persoonlijke jungle in huis. Ga niet meteen voor de allergrootste planten; de meeste voldoening zal je halen uit kleine planten die je jaar na jaar ziet groeien. Lees de tips om een kamerplant te kiezen en waarmee je best rekening houdt als je een plant gaat kopen.

Je bent nu helemaal klaar om je eigen stukje binnenparadijs te maken!

plantenbasics