kamerden

Boom in klein formaat: Kamerden (Araucaria )

Met deze hippe kamerden haal je de natuur écht naar binnen. De plantensoort komt uit het afgelegen Norfolk eiland in de Stille Oceaan. De Araucaria heterophylla is een plant op kamerformaat die je het hele jaar door laat wegdromen van de ongerepte natuur.

Verzorging van je Araucaria heterophylla

Oorsprong

Norfolk eiland (Australië)

Standplaats

Onthoud bij het neerzetten van je kamerden dat hij niet houdt van direct zonlicht. Een beetje zon vroeg op de ochtend of ’s avonds is niet erg, maar in de middagzon houdt je plant het niet lang vol. Kies dus een plekje dat genoeg licht krijgt en waar geen directe zon op komt.

Deze plantensoort is bovendien niet zo’n fan van te warme temperaturen binnenshuis. Een slaapkamer of andere ruimte waar je niet boven 20° C verwarmt is ideaal voor de winterperiode, wanneer je kamerden op een koelere plek mag staan.

Water geven

In de lente en zomer mag je de plant vaker gieten. Voel regelmatig met je vingertop of de bovenste cm van de potgrond nog lichtjes vochtig is. Let erop dat overtollig water weg kan. Je gebruikt best een pot met gaatjes onderin zodat de grond niet doornat blijft. Tijdens de wintermaanden geef je de Araucaria heterophylla gerust wat minder water.

Op het Norfolk eiland wordt deze boomsoort tot 60 meter hoog. Binnen houdt deze langzame groeier het op een bescheiden 2 meter

Besproeien

Hoe hoger de vochtigheidsgraad, hoe beter, geldt voor je kamerden. Regelmatig sproeien met lauw of warm water doet wonderen voor je plant.

Verzorgen van je Araucaria heterophylla

  • Bewaar de symmetrische vorm van je plant door de pot af en toe een klein beetje te draaien.
  • Geef in de lente en zomer elke 2 weken vloeibare ecologische plantenvoeding.
  • Je kamerden houdt van frisse lucht dus verlucht regelmatig.

kamerden

Snoeien

Verwijder enkel de onderste takken als deze minder mooi zijn geworden.

Stekken

De kamerden is niet eenvoudig om te vermeerderen. Je zal bovendien flink wat geduld moeten opbrengen. Neem bij voorkeur in de winter een kopstek: je snijdt deze af zo’n 4 cm onder de stengelknop. Zet in stekgrond en houd de grond vochtig. Dek af om de luchtvochtigheid hoog te houden. Het duurt een drietal maanden voor je stek zelf wortels ontwikkelt.

Wat is er mis met mijn Araucaria heterophylla?

  • bruine stengels Wellicht wortelrot doordat de wortels van je plant te lang in water hebben gestaan. Haal je plant uit de pot en verwijder de bruine en papperige wortels. Herplant het gezonde deel van de plant.
  • naalden vallen af Je kamerden staat niet in de juiste omstandigheden. Check of je plant genoeg licht en water krijgt en verhoog de luchtvochtigheid.

Meer kamerplanten