Fruitboom citrusvrucht

Een fruitboom als kamerplant?

Weleens gedacht om een fruitboom in je woonkamer te planten? Een gek idee is het niet, want in huis heb je warme, constante temperaturen én heel wat liefde om aan je planten te geven. Een paar tips voor je je leefruimte omtovert in een Mediterraanse boomgaard!

De voordelen van een fruitboom in huis

Eerst en vooral: veel fruit mag je van fruitbomen die binnenshuis groeien niet verwachten. Met wat geluk krijg je een mooie vrucht, die al dan niet eetbaar is. Fruitbomen als kamerplanten houden gaat dan ook vooral om de zuiderse sfeer en leuke (vakantie)herinneringen die je in huis haalt. Geniet dus van het groene uiterlijk van je nieuwe huisgenoten en maak je niet te druk of je al dan niet vruchten ziet verschijnen.

De ideale omstandigheden

Je fruitplant houdt van zon. Veel zon. Kies dus de meest zonnige plek in huis om je fruitboompje neer te zetten. Zet ‘m bovendien zo dicht mogelijk bij het raam. Vermijd een standplaats naast de verwarming of een tochtige plek in huis.

Bij de meeste fruitboompjes die je binnen houdt, laat je de bovenste laag potgrond opdrogen voor je water geeft. Steek je vinger in de aarde om in te schatten of het tijd is om te gieten. Een van de meest voorkomende problemen is te veel water geven. Gele of gevouwen bladeren zijn een eerste waarschuwing van te veel water. Zie je slap hangende of verwelkende bladeren, dan geef je te weinig water.

Ook luchtvochtigheid is van belang. Een citrusboompje of bananenplant heeft nood aan vochtige lucht. Sproei dus regelmatig op de bladeren om te genieten van een gezonde plant.

Juist water geven is van levensbelang. Let op de bladeren voor tekenen van te veel of te weinig water

Aan de slag met een indoor fruitboom

Naast een aangepast fruitboompje, zorg je voor een pot die over afwateringsgaten beschikt. Zo kan het overtollig water altijd weg en blijft je boompje niet met de wortels in het water staan.

  1. Vul de pot met zo’n 5 cm grind of hydrokorrels voor een goede afwatering.
  2. Daarboven gaat een laag potgrond. De plant moet straks even diep staan als in de oorspronkelijke pot.
  3. Neem je fruitboompje uit de pot. Maak eventueel de wortels voorzichtig een beetje los.
  4. Zet je boompje in de pot en vul op met potgrond. Blijf zo’n 5 cm van de rand om te kunnen gieten.
  5. Druk goed aan, geef water en zet je plant op een lichte plek.

Welke fruitboompjes zijn geschikt?

Niet alle soorten fruitbomen doen het even goed binnen. Echte zonaanbidders staan liever in je tuin of op het terras, maar met een aantal fruitbomen of -planten lukt het redelijk goed.

Fruitboom binnen

1. Citroenboom

Met donkergroene glanzende bladeren en frisse citroenen is de citroenboom een lust voor het oog. Met een beetje geluk pluk je na enkele jaren je eigen vruchten. Een goede variëteit voor binnenshuis is de Meyer citroenboom – een kruising tussen citroen en mandarijn – goed te kweken vanwege zijn kleine formaat.

2. Bananenplant

Hier zul je uiteraard voor de dwergvariant moeten kiezen, maar een bananenplant is een sterke groeier die bovendien zelf kleine plantjes aanmaakt. Uitdelen maar!

3. Ananas

Ook de ananas kan je binnenshuis kweken. Dat gaat makkelijk met een ananas die je in de supermarkt hebt gekocht. Snijd de top met zo’n 2 cm van de vrucht af, zet deze in vochtige aarde en na een tijdje zal je ananas gaan wortelen. Het is wel even wachten op fruit, maar intussen geniet jij van een ongewone binnenplant.

4. Vijgenboom

Geen plek in huis met direct zonlicht? Geen probleem, de vijgenboom is toleranter en doet het ook op een standplaats zonder zonlicht erg goed. Al na een tweetal jaar kan je van je eigen vruchten genieten. Deze ranke fruitboom is daarnaast ook gewoon erg mooi in huis.

5. (Dwerg) sinaasappelboom

Net zo mooi als een citroenboom, en even makkelijk in onderhoud. Citrusbomen verspreiden bovendien een heerlijk opwekkende geur in huis. De vruchten zijn zuurder dan we meestal gewoon zijn, maar wel prima om te gebruiken in confituur.

Meer groenliefde