tomatenplant binnen

Waarom een moestuin altijd een goed idee is, ook voor binnen

Het kweken van je eigen kruiden of groenten is een van de leukste dingen die je kan doen. Ook als je geen balkon of tuin hebt, kan je prima een minimoestuin aanleggen. In tegenstelling tot de meeste tropische kamerplanten zijn kruiden en groenten net liefhebbers van dat zonnige plekje op de vensterbank!

Een moestuin binnen of buiten

Hoe klein je woning ook is, het is meer dan de moeite waard om een plekje voor je eigen moestuin te maken. Kies een hoek op je balkon of een stukje van je stadstuin. Zelfs een zonnige vensterbank is geschikt voor een kruidentuintje of een pot met je favoriete slasoorten. Wie weet kweek jij binnenkort zelfs je eigen zongerijpte tomaatjes binnen? Zolang jouw moestuintje enkele uren zon per dag krijgt, is dat prima. Klaar om te beginnen!

Aan de slag met je eigen moestuin

Eens je de juiste plek voor je moestuin hebt gevonden, kan je starten met zaaien of planten. Dit materiaal heb je alvast nodig:

  • een pot of schaaltje om je groenten in te zetten (herbruik materialen die je al hebt: oude bloempotten, bakjes van de takeaway, lege ijsdozen,…) en standaard potgrond
  • een zakje zaden of kleine plantjes
  • een gieter of lege fles om water te geven

Lees verder: zo start je met zaaien

zaailingen

Kies wat je wilt kweken

Er is 1 regel om te bepalen wat je wilt kweken: kies wat je zelf lekker vindt. Zo ben je zeker gemotiveerd om goed voor je plantjes te zorgen. Je kan heel wat dingen zelf zaaien: wortelen, pepers, tomaten, tuinkers, kiemgroenten, sla, eetbare bloemen…het aanbod is eindeloos. Pakjes zaad vind je in onder meer tuincentra, supermarkten en zadenbibliotheken.

Ook kruiden zijn ontzettend fijn om in huis te hebben. Zo heb je ze meteen binnen handbereik om in al je gerechten te gebruiken. Basilicum, tijm, citroenmelisse, munt, koriander, oregano, peterselie en bieslook zijn kruiden die je allemaal prima in huis kunt kweken.

De beste periode om je moestuin te starten

Het ideale moment om je moestuin te beginnen is in het voorjaar. De dagen zijn dan langer en je plantjes hebben best wat licht nodig om te kunnen groeien. Tuinier je buiten, dan wacht je best tot in april of mei omdat het nog weleens kan vriezen in deze periode. Let vooral op met plantjes die je buiten zet en dek ze eventueel ’s nachts af. Binnen voorzaaien kan al wel vroeger en eigenlijk zowat het hele jaar door…dus waar wacht je op om je eigen moestuin te beginnen?

kruidentuintje binnen

Meer lezen