botanische tuin glasgow (c) GRUUN

Tussen de boomvarens in de botanische tuin Glasgow

Wij bezochten de botanische tuin in Glasgow in – hoe kan het ook anders (het blijft Schotland!) – de gietende regen. Aan het einde van een stevige wandeling in de Schotse Hooglanden stond deze botanische parel nog hoog op het verlanglijstje. En indruk maken, dat deed deze tuin zeker.

Kibble Palace, een glazen paleis

Stap binnen in het prachtige 19e-eeuwse Kibble Palace, een kas opgetrokken uit smeed- en gietijzer. Met de marmeren beelden, waterpartijen en architectuur waan je je hier in Victoriaanse tijden. Spiegels reflecteren het binnenvallende licht in alle richtingen. Wanneer het regent, zie je het water van de serre glijden.

Je ontdekt er de nationale collectie boomvarens waar Glasgow erg trots op is. Hier loop je tussen stukjes Australische en Nieuw-Zeelandse flora en ontdek je een hele resem aan prachtige en beschermde planten. Het is ook heerlijk flaneren in de brede rondgang rondom de planten, waar je ook de rijke geschiedenis van deze botanische tuin kan ontdekken.

botanische tuin glasgow (c) GRUUN
botanische tuin glasgow (c) GRUUN

Merk ook de twee kassen op bij het binnenkomen van het Kibble Palace. Twee mooie collecties krijg je hier te zien: links een kas met vleesetende planten, rechts een kas met Aeoniums (niet toevallig de favoriete plant van Sara)

botanische tuin glasgow (c) GRUUN

Main range serres Glasgow

Vervolg je bezoek in de andere serres van deze botanische tuin in Glasgow, de Main Range kassen waar je planten uit diverse klimaten terugvindt. Deze serres met houten geraamte zien er misschien niet zo spectaculair uit van buiten, ze herbergen wel degelijk een schat aan planten. De botanische tuin heeft zo’n 9000 verschillende soorten, waarvan een groot deel in deze kassen.

botanische tuin (c) GRUUN
botanische tuin (c) GRUUN

Je vindt in deze kassen onder meer succulenten en vele soorten cactus, denk aan de Zaagcactus (Epiphyllum anguliger), Schoonmoedersstoel (Echinocactus grusonii) of Euphorbia trigona.

Aparte themaserres tonen je de pracht van bloeiende planten, bromelia’s en varens. Bijzonder is ook de kas vol begonia’s, zoals de bladbegonia Rex. Handig: veel van de planten staan op heuphoogte of in potten om de verwarming tijdens de winter optimaal te organiseren.

botanische tuin (c) GRUUN
botanische tuin glasgow (c) GRUUN

Botanische tuin Glasgow: praktisch

De botanische tuinen liggen aan de West End van Glasgow, op een 40tal minuten wandelen van het stadscentrum. De verschillende tuinzones zijn elke dag open vanaf 7 uur tot zonsondergang. De serres zijn elke dag open vanaf 10 uur en sluiten iets vroeger de deuren.

Alle tuinen en de serres zijn gratis. Ben je in Glasgow (en regent het niet!), bezoek dan zeker ook de prachtige rozentuin, thematuinen en het arboretum dat je hier kan vinden.

Meer lezen