Zin gekregen om groenten, fruit en bloemen in je tuin of op je balkon te zetten? Dan hebben wij 5 makkelijke planten voor je eetbare tuin voor je klaar! Twee belangrijke dingen voor je begint. Eén: maak het jezelf niet te moeilijk. Koop kleine groenteplantjes op de plantenmarkt of ga zelf aan de slag met zaadjes. Kies niet de moeilijkste planten om te beginnen. Twee: eetbare planten betekenen successen en tegenslagen. Wees niet boos op jezelf als er iets niet lukt, je krijgt altijd nog kansen om het opnieuw te proberen.
Ben je nog een groentje in de eetbare tuin, dan kies je best makkelijke planten voor je eetbare tuin. Stuk voor stuk planten die wel tegen een stootje kunnen, zelfs als je ze enkele dagen vergeet water te geven. Het zijn bovendien allemaal gewassen die je een mooie oogst opleveren. Dit zijn ideale startersplanten voor je eetbare tuin:
Courgette, lukt bij iedereen
Supermakkelijk, da’s de courgette. Een groene groente die het bijna altijd en overal goed doet. Laat je courgettes niet te groot worden. Hoe meer je oogst, hoe meer nieuwe courgettes er aan je plant komen. Zo zaai, plant en oogst je courgettes als een pro:
- Stap 1: Koop in het voorjaar een courgetteplantje of zaai er zelf enkele thuis.
- Stap 2: Plant eind mei je kleine courgetteplantje buiten. In een grote pot of meteen in de grond.
- Stap 3: Hou je courgetteplant goed in de gaten en geef hem geregeld water. Hij heeft veel dorst!
- Stap 4: Van eind juli tot begin oktober oogst je zelfgekweekte courgettes van je plant.
Wist je dat je ook de bloem van de courgette kan eten? Een heerlijke delicatesse die je niet in de supermarkt zal tegenkomen!
Snijbiet, kleurrijke warmoes
Je vindt ‘m bijna nooit in de supermarkt, maar hij is o-zo-makkelijk in eigen tuin. En bovendien kan je ‘m vinden in allerlei felle kleuren! Van snijbiet of warmoes gebruik je de jonge blaadjes voor je slaatjes, de stelen of ‘ribben’ kan je ook opeten als de plant wat groter is.
- Stap 1: Zaai vanaf april in volle grond of in een grote pot.
- Stap 2: Hou de grond goed vochtig. Net als jij droogt snijbiet niet graag uit.
- Stap 3: Oogst tussen mei en het late najaar. Je kan de jonge blaadjes oogsten of…
- Stap 4: …laat je snijbiet groter worden en oogst de gekleurde ribben.
Sugarsnaps, lekker zoete suikererwten
Een makkelijke plant met mooie en knapperige peultjes aan, dat wil toch iedereen? Suikererwten kan je heel eenvoudig zelf kweken, zelfs in een pot op je terras. Dit peultje is lekker in de wok, of kan je zo rauw eten!
- Stap 1: Zaai zelf tussen maart en einde mei een aantal plantjes in een pot. Sugarsnaps lukken bijna àltijd.
- Stap 2: Na 10 – 20 dagen zou je de eerste plantjes moeten zien.
- Stap 3: Ondersteun de snelle groeiers met stokken of touw.
- Stap 4: Oogst de sugarsnaps zodra ze een 5tal centimeter zijn. Hoe meer je oogst, hoe meer nieuwe peultjes!
Slaatje uit eigen huis
Je hebt niet veel nodig om sla te kweken: met een pakje zaad, een kistje of bloempot en een gieter kom je al een heel eind. Kies pluk- of snijsla, die kan je 2 of 3 keer oogsten. De slablaadjes groeien gewoon weer aan! Wil je gemengde sla, neem dan 2 zaadpakjes en meng die door elkaar.
- Stap 1: Zaai tussen maart en augustus zaadjes in een pot, kistje of in je tuin.
- Stap 2: Geef meteen water en zorg ervoor dat de sla niet uitdroogt. Is het te warm, geef hem dan wat schaduw.
- Stap 3: Na enkele weken knip je verse slablaadjes af.
Tomaten, makkelijke planten voor je eetbare tuin
Een handvol lekker rode tomaatjes vanop je terras of balkon? Geniet deze zomer van je eerste vruchtjes uit je eetbare tuin. Heerlijk, toch? Zodra je ze proeft, ben je verkocht om nóg meer heerlijke tomaten uit eigen tuin te kweken.
- Stap 1: Maak het jezelf lekker makkelijk en koop een kerstomatenplantje op je lokale plantenmarkt of in het tuincentrum.
- Stap 2: Zorg voor voldoende steun voor de plant, zeker wanneer je de eerste vruchten ziet verschijnen.
- Stap 3: Oogst de kerstomaten zodra ze mooi rood zijn. Je kan ze ook iets vroeger plukken ze en ze verder laten rijpen binnenshuis.
Verder lezen: tomaten van zaadjes tot vruchtjes, alles uit eigen tuin