mooie planten voor in huis (7)

Mooie planten voor in huis: de juiste plant voor elke kamer

Een mooie plant voor in huis kopen doe je niet zomaar. Je kies een plant die past bij de lichtinval, je interieur, je ruimte en de mensen met wie je de kamer deelt. Vaak is het even zoeken, maar als je plant goed staat, dan weet je het gewoon. Met deze tips kies jij de juiste binnen plant voor elke kamer.

Mooie planten voor woonkamer

Je woonkamer is vaak de drukst bezochte kamer in huis. Ze moet gezellig zijn, want het is de plek waar je wil ontspannen na een lange dag, of gewoon languit op de sofa liggen.

Heb je genoeg ruimte, dan is de Gatenplant of Monstera Deliciosa ideaal voor jou. De plant groeit hoog op en maakt prachtig ingesneden bladeren.

mooie planten voor in huis (7)

Wil je voor een kleinere versie? Ga dan voor de Monstera Adansonii. Beide planten houden van een woonkamer met veel licht, maar kunnen ook op een iets schaduwrijkere plek staan.

Heb je veel natuurlijk (zon)licht in je woonkamer, kies dan een plant zoals de Paradijsvogel (Strelitzia). De plant herken je aan z’n fier opstaande lange bladeren en (als je geluk hebt) z’n prachtige mooie bloemen. 

mooie planten voor in huis (7)

Hoe kies je planten voor je woonkamer?

Binnenplanten voor je slaapkamer

In je slaapkamer zoek je rust en ontspanning, en die wil je ook in je planten vinden. Eén of twee grote minimalistisch ogende planten geven je precies de groene rust die je nodig hebt.

Zo is een Ficus Elastica altijd een fijne keuze als plant in je slaapkamer. Geef ‘m een plekje dichtbij het raam of waar de plant voldoende indirect licht krijgt. Groeit je plant te groot uit, dan kan je ‘m makkelijk zelf snoeien. Zo snoei je jouw Ficus

plant slaapkamer

Hoe kies je planten voor je slaapkamer?

Planten voor je badkamer

Je badkamer heeft iets wat veel ruimtes in huis niet hebben: een hoge luchtvochtigheid, zeker wanneer je net uit de douche komt. Het is dus de ideale plek voor planten die houden van veel vocht in de lucht.

De prachtige Blauwvaren (Phlebodium Aureum) is zo’n tropische plant die houdt van hoge luchtvochtigheid. Ook andere varens en klimop doen het prima in deze omstandigheden.

badkamer planten
planten woonkamer

Waar je in je badkamer misschien weinig plek hebt om potten neer te zetten, vind je meestal wel een plekje voor hangplanten. Gebruik hoge badkamerkasten om je hangplanten te zetten, of gebruik een haakje om je favoriete plant op te hangen.

Wat zijn goede planten voor je badkamer?

Kamerplanten in de keuken

Tot slot mogen ook in je keuken geen kamerplanten ontbreken. Je keuken is meestal een drukke maar lichte plek waar je doorgaans ruimte goed kunt gebruiken om te koken. Kies dus voor planten die niet teveel plaats innemen.

planten keuken

Kruiden doen het altijd goed in de keuken, en ze verspreiden een heerlijke geur. Denk aan tijm, basilicum of munt. Nog leuker? Zet een fruitboompje in je keuken, zoals een kleine citroenboom of dwergappelsienboompje. Zo pluk je meteen wat lekkers van de plant tijdens het koken.

Beste planten in de keuken

Nog meer mooie planten voor in huis