Hoe kan je kamerplanten combineren tot een mooi geheel? In plantenboeken en op Instagram zie je de mooiste groepjes van planten samen. Maar hoe doe je dat? Vooral als je begint met planten, is het moeilijk om te weten hoe alles bij elkaar past. Klaar voor de basis van plantstyling? Alles begint met weten wat voor groen je in huis haalt.
De juiste plek, de juiste plant
Eerste stap: de juiste plant op de juiste plek te zetten. Een schaduwplant wil nu eenmaal geen vaste stek in de directe zon. En een cactus zet je ook niet in je donkerste hoekje. Denk dus eerst goed na over waar je jouw plantencombinatie wil gaan maken. Is er direct of indirect licht? Helder of net heel weinig licht? Is er een constante temperatuur of durft die wisselen? Wat is het effect van airco of verwarming op deze plek? Met deze info ga je verder om planten te kiezen die er goed passen, en vooral ook leuk bij elkaar staan.
Wil je hierover verder lezen? Lees ‘De juiste kamerplant kiezen’
Zoek interessante combinaties in bladvorm
Ga op zoek naar planten die jij echt leuk vindt. En nee…dat hoeven niet dezelfde planten te zijn als je op Instagram ziet. Misschien hou jij gewoon van een heel ander type plant. Ben je gek op Sansevieras? Of helemaal dol op de Graslelie? Kies als basis een of twee planten die jou meteen aanspreken.
Volgende stap? Je plantencombinatie wordt pas interessant als er iets gebeurt. Je wil niet dat alle planten er hetzelfde uitzien, toch? Vul je planten uit met boeiende aanvullingen in bladtextuur en vormen.
- planten die opwaarts groeien zoals Euphorbia trigona, Ficus elastica, Ficus lyrata (vioolbladplant), Sansevieria, Schefflera arboricola (vingersboom)
- planten die neerwaarts groeien (hangplanten) zoals Ceropegia woodii (Chinees lantaarnplantje), Drakenklimop (Epipremnum aureum, Scindapsis), Senecio rowleyanus (erwtenplantje)
- dikke bladeren zoals Crassula ovata (jadeplant), Portulacaria, Sansevieria, Senecio rowleyanus (erwtenplantje), Zamioculcas zamiifolia
- grillige vormen zoals Blauwvaren (Phlebodium aureum), Chlorophytum comosum (graslelie), Dracaena, Epiphyllum anguliger (zaagcactus)
- tropisch bladeren zoals Bananenplant (Musa), Gatenplant (Monstera deliciosa), Lepelplant (Spatiphyllum)
- felle kleuren zoals Croton (Codiaeum), Siernetel (Coleus), Klaverzuring (Oxalis)
Kamerplanten combineren van en op verschillende hoogtes
Wil je met je plantstyling een weelderige junglesfeer oproepen? Zorg dan voor speelsheid door tropische planten van verschillende hoogtes te combineren bij elkaar te zetten. Kamerplanten combineren kan bijvoorbeeld door een klein boompje of rechtopstaande plant met sterke bladcontouren samen te zetten met lagere en kleinere plantjes.
Maar je kan ook spelen met de hoogtes waarop je planten zet. Heb je een groepje planten in een hoek van een kamer? Kies voor één grote plant die de aandacht trekt. Gebruik daarnaast plantenstandaarden (zoals plantenbakken op, bijzettafeltjes of manden) van verschillende hoogtes gebruiken om kleinere planten op te zetten. Denk in verschillende lagen waar overal wel iets te zien is.
Werk je met een hoek bij een muur? Misschien kan je ook de muur gebruiken om je groene decor verder te zetten. Denk aan hangplanten of een plankje waarop je rankende bladeren naar beneden laat vallen.
Breng sprekende kleuren en patronen samen
Vul aan met een paar blikvangers: planten die wat kleur brengen. Typische kamerplanten met hun bladpatroon of sprekende kleuren:
- Calathea
- Fittonia (mozaïekplant)
- Pilea Cadierei
- Philodendron White Measure (Philodendron Birkin)
- Siernetel (Coleus)
- Tradescantia
Varieer met potten (maar niet teveel)
Iedereen houdt van andere soorten bloempotten en -bakken, en da’s maar goed ook! We willen niet dat onze huizen er allemaal hetzelfde uitzien, toch? Hun stijl moet vooral passen bij jou en jouw persoonlijkheid.
Kies je bloempotten om samen te zetten, zorg dan voor eenheid. Wil je minimalistisch gaan, kies dan voor neutrale tinten grijs of wit. Varieer door verschillende texturen in je potten te kiezen.
Ga je helemaal wild? Kies dan voor een eclectische mix van allerlei potten, in verschillende formaten. Om toch wat rust te behouden, zoek een kleur die je terugvindt in alle potten. Zo komt er toch eenheid in je plantencombinatie.
Maar je groene plantencombinatie deel van je interieur
Integreer jouw kamerplanten in de ruimte: maak gebruik van stoelen, tafels, bureaus, kasten om je planten in verbinding te brengen met de rest van je huis. Je kan zelfs kamerplanten rond of boven je eettafel hangen. Of je boekenkast versieren met kleine plantjes, die een knipoog zijn naar je groene jungle in de hoek. Kleine ingrepen doen soms grote wonderen.