aglaonema

Voor je urban jungle: Aglaonema

De wondermooie Aglaonema – waarvan de bladeren doen denken aan Dieffenbachia – is ongetwijfeld een aanwinst voor je plantencollectie. Bovendien vind je ‘m in verschillende vormen en kleuren, van donkergroen tot lichtroze en grijs. Prachtig delicate tekeningen op het blad zorgen ervoor dat deze kamerplant meteen in het oog springt.

Oorsprong

subtropische gebieden in Oost-Azië

Standplaats

Heel belangrijk: de Aglaonema verdraagt geen zon. Kies dus altijd een plekje waar geen direct zonlicht komt. De bladkleur van je plant bepaalt eigenlijk zijn ideale standplaats; donkergroene exemplaren zet je in de schaduw en de lichte varianten in halfschaduw. Hoe lichter het blad, hoe dichter bij het raam dus.

Daarnaast is de Aglaonema trouw aan z’n tropische roots: hij houdt van een warme, vochtige standplaats (18° C of warmer). Let op voor tocht en zet deze plant niet te dicht bij het raam of de verwarming.

Aglaonema

Water geven

Tijdens het voorjaar en zomer houd je de potgrond steeds licht vochtig. In de winter geef je pas water als de bovenste laag van de potgrond droog aanvoelt. Giet het overtollige water na elke gietbeurt weg.

Besproeien

Regelmatig besproeien is een aanrader voor deze plant. Zo verhoog je de luchtvochtigheid en verwijder je meteen ook het stof van de bladeren.

Verzorging van je Aglaonema

  • Geef tijdens de actieve groeiperiode (maart-oktober) elke maand vloeibare plantenvoeding.
  • Vaak verpotten is niet nodig, want Aglaonema is een trage groeier.
  • Gaat je plant bloeien, snoei de bloemen dan weg. Ze vragen te veel energie van je plant en gaan ten koste van zijn decoratieve waarde.

Vermeerderen

Deze plant is niet heel eenvoudig om te stekken of vermeerderen. Een volwassen plant kan je delen door de wortelkluit in twee stukken te snijden. Deze pot je dan apart op. Als de plant zelf scheuten aanmaakt, kan je deze als afzonderlijke planten oppotten.

aglaonema kamerplant

Wat is er mis met mijn Aglaonema?

  • bladeren worden geel Vaak een teken van te veel water. Laat de potgrond drogen en geef minder (vaak) water.
  • bladeren gaan hangen Te weinig of net te veel licht. Als ook de grond nat aanvoelt en de bladranden bruin kleuren, dan gaf je te veel water. Zijn de bladeren droog en volledig bruin of geel gekleurd? Dan heeft je plant net te weinig water gekregen. Pas de watergift en eventueel het licht aan.
  • stengels worden bruin/geel De potgrond houdt te veel water vast en daardoor kunnen de wortels gaan rotten. Laat de aarde volledig drogen en knip de bruine, papperige wortels weg. Geef minder water.

Meer kamerplanten voor jou