Blog Posts

  • augurk (c) GRUUN

    Lekker zuur en supermakkelijk: augurk

    Familie van de zachte komkommer, maar augurk heeft een geheel eigen smaak. Ingemaakt is ie het lekkerst. Schijnt de zon, dan doen de augurkplantjes het prima. Laat ze slingeren tegen een schutting en verzamel heel de zomer z’n kleine vruchtjes Kort & krachtig Augurk zaaien Je kan de plantjes binnenshuis zaaien in april. Hou de…

    Read more

  • zomer (c) GRUUN

    Echniacea purpurea of Rode zonnehoed

    Toen ik de Rode Zonnehoed of Echinacea in m’n tuin plantte, had ik geen idee hoeveel bloemen ik ooit zou krijgen. Meer nog, de plant groeide uit van een bescheiden bosje naar een bijna twee meter hoge struik met in de zomer massa’s roze, margrietachtige bloemen. Zonnehoed is een wat omstreden kruid, maar oogt vooral…

    Read more

  • peper (c) GRUUN

    September in je tuin: dit kan je nu doen

    In de nazomer kan je nog volop lekkers van de zomer oogsten, van fruit tot bloemen en kruiden. Alle zomerbloeiers zorgen samen voor een uitbundige maand september in je tuin. Maar de nazomer is ook: je klaarmaken op winter en de herfst, zodat je tuin de beste voorbereiding krijgt voor komend jaar. Oogsten in september…

    Read more

  • peterselie (c) GRUUN

    Peterselie, een must in je kruidentuin

    Dit frisse groene kruid komt in platte of gekrulde vorm. In de keuken is de platte peterselie favoriet, omdat hij makkelijk in elk gerecht kan. De gekrulde variant heeft wat minder smaak maar oogt wat mooi als garnering op je bord. Kort & Krachtig Peterselie: zelf zaaien of kopen Het is wat je noemt een…

    Read more

  • Caladium (c) GRUUN

    Caladium: kleurige knolplant met wow effect

    Met z’n hart- of pijlvormige bladeren en z’n prachtige kleuren is Caladium gegarandeerd de showstopper bij je thuis. Geen enkele plant is hetzelfde. Na de bewonderende blikken op z’n prachtige bladeren in de zomer gaat je plant tijdens de winter in een diepe winterslaap. Dan draagt je plant geen blad en verzorg je enkel z’n…

    Read more

  • peperomia (c) GRUUN

    Peperomia: pareltjes van planten

    Hoewel de naam Peperomia niet zo bekend is, ben je deze knappe plantjes vast al tegengekomen. Met meer dan 1000 variëteiten in heel wat kleuren en vormen wacht een hele plantencollectie om ontdekt te worden! Onze tip? Zet die leuke Peperomia plantjes dicht bij elkaar, en verzamel verschillende soorten om er een bont gezelschap van…

    Read more

  • peper(GRUUN)

    Pittige peper in potten

    Peper is bijna altijd pittig. Kies een chilipeper die je net goed vindt, niet te mild, niet extreem heet. In de supermarkt zie je vooral de klassieke rode chilipeper, maar in je eigen tuin of op je terras kan je experimenteren met nieuwe soorten, vormen en kleuren. Gelet op de pittigheid, natuurlijk. Kort & Krachtig…

    Read more

  • appelboom (c) GRUUN

    Een appelboom planten in je tuin

    Ik wou een appelboom in de tuin. Toegegeven, ik droomde van emmers appels in de zomer. Na drie jaar wacht ik nog steeds op emmers fruit, maar mijn appelboom groeide uit van een dun staakje tot een iets voller boompje. Kilo’s appels hoef je dus niet meteen te verwachten, maar een eigen appelboom in je…

    Read more

  • citroenverbena (c) GRUUN

    Heerlijks zomers en geurig: Citroenverbena

    Een heerlijk geurend kruid dat helemaal top is in een pot. Citroenverbena of ‘verveine‘ is een vaste plant die in de zomer bloeit met lichtpaarse bloemetjes. Maar de ster van dit kruid zijn z’n bladeren: die verspreiden een heerlijke citrusgeur. Net als die andere kruiden, citroenmelisse, citroentijm of citroengras trouwens! In je eetbare tuin: citroenverbena…

    Read more

  • vijgen (c) GRUUN

    Vijg, zoete zomerse lekkernij

    Vijg, sinds een paar jaar een super populaire boom. Hij staat goed in pot én ziet er leuk uit. Ook in ons klimaat kan je vijg uit eigen tuin eten. Met een beschut plekje en genoeg warmte groeit je vijgenboom uit tot bron van zoete vruchten in de zomer. Een vijgenboom doet het trouwens uitstekend…

    Read more

  • citroenmelisse (c) GRUUN

    Citroenmelisse, geurig en fijn kruid dat blijft groeien

    Vandaag zou in elke eetbare tuin een bosje citroenmelisse moeten staan. Het frisse kruid heeft heel wat geneeskrachtige kruiden en een fijne geur. Wrijf je een blaadje tussen je vingers, dan komt er een vleugje citroengeur vrij. Kort & Krachtig meerjarig liefst in halfschaduw zaaien vanaf maart (binnen) en mei (buiten) oogsten vanaf juni Citroenmelisse:…

    Read more

  • je eigen paradijs (c) GRUUN

    Boek review: Je eigen paradijs van Casper Boot

    Niets minder dan de groene revolutie inzetten, dat wil Casper Boot met Je eigen paradijs, een fijn boek over biodiversiteit. Zo veel mogelijk mensen inspireren om groener te gaan denken, te tuinieren en te gaan leven. Weg met de betegelde achtertuinen, welkom aan de natuurlijke vijvers, groene oases van inheemse planten en wilde bloemenweides. Over…

    Read more

  • eetbare planten (c) GRUUN

    Zomerse bloeier: Oost-Indische kers

    Een rijkbloeiende plant boordevol kleur, da’s Oost-Indische kers. Het plantje met de prachtige naam is eigenlijk een eenjarige plant die sierlijk doorheen de tuin slingert. Deze plant komt trouwens niet uit Oost-Indië, wel uit Zuid-Amerika. De benaming ‘kers’ verwijst naar de pittige smaak van de bladeren, net zoals waterkers. De eerste jaren plantte ik telkens…

    Read more

  • munt (c) GRUUN

    Supermakkelijk: munt uit eigen tuin

    Met meer dan 180 verschillende soorten vind je munt terug in drankjes, salades, thee en gerechten. Het is zo’n allround kruid met bijzonder frisse smaak. Oorspronkelijk komt hij uit Zuid-Europa, maar intussen duikt hij zowat overal in de keuken op. Je kan ‘m zelf houden op je vensterbank of in een pot, lekker makkelijk! Kort…

    Read more

  • dahlia (c) GRUUN

    Dromerige dahlia om te plukken uit eigen tuin

    Zomer zou geen zomer zijn zonder dahlia. Lange tijd waren ze ouderwetse bloemen waar je niet gezien mee wilde worden. Maar de dahlia is helemaal terug. Dankzij z’n lange bloeitijd en z’n massa’s bloemen, wil iedereen maar wat graag zo’n schitterende dahlia in de tuin. Dahlia’s in mijn tuin Mijn eigen pad naar dahlia’s liep…

    Read more

  • tuinkers (c) GRUUN

    Tuinkers, Snelle groeier op je vensterbank

    Tuinkers of cresson is een kruid met licht pikante smaak dat je makkelijk kan telen binnenshuis. Omdat je de kiemplantjes eet, heb je binnen een week na het zaaien al de oogst. Hoewel ze vaak met elkaar worden verward, is tuinkers trouwens niet hetzelfde als waterkers. Die vraagt een heel andere aanpak. Klaar voor de…

    Read more

  • verschillende soorten kamerplanten

    Over kamerplanten en wat ze voor je doen

    Helemaal nieuw in de wereld van kamerplanten? Je hebt geen ervaring of uitgebreide plantenverzameling nodig om te genieten van indoor groen. Iedereen kan met een simpele plant wat meer natuur in huis brengen. En wat is er beter dan een fijne en natuurlijke plek om in thuis te komen? Breng de natuur naar binnen Bij…

    Read more

  • rekken met benodigdheden

    5 plantentools voor beginners

    Pas gestart met het houden van kamerplanten? Gefeliciteerd! Met een beetje liefde en de juiste aanpak houd je je groene gezelschap helemaal gelukkig. Deze 5 makkelijk te vinden plantentools zijn alvast onmisbaar in je plantenkit! Recycle & herbruik je plantentools Een hart voor de natuur laat je zien door bewust om te gaan met materialen.…

    Read more

  • kruidje-roer-me-niet (c) GRUUN

    Kruidje-roer-me-niet: magisch plantje met bewegende blaadjes

    Kruidje roer me niet oftewel Mimosa pudica is wat je een magisch klein plantje noemt. De frêle blaadjes van deze plant krullen naar binnen bij de minste aanraking. Z’n naam van ‘gevoelige plant’ heeft hij dus zeker niet gestolen. Haal je ‘m in huis, dan zorg je voor deze bijzondere kleine plant door hem een…

    Read more

  • hammarby (c) GRUUN

    Ontdek botanisch Uppsala: in de sporen van Carl Linnaeus in Zweden

    Linnaeus moet zowat de bekendste Zweedse wetenschapper zijn. Vandaag zie je de naam van de botanist overal in het land, en met name in de groene stad Uppsala. Waarom Linnaeus voor plantenliefhebbers belangrijk is? Omdat hij de man is die de natuur ordende en onderverdeelde. Tijd om in de voetstappen van de botanist te stappen.…

    Read more

  • botanische tuin uppsala (c) GRUUN

    Binnengluren in de botanische tuin van Uppsala, Zweden

    In het hart van de Zweedse stad Uppsala ligt een prachtige botanische tuin om te ontdekken. Die heet in het Zweeds Botaniska trädgården, door de locals liefkozend ‘Botan’ genoemd. Hier is de botanische tuin een echte plek om te komen genieten van al het groens dat hier groeit. En er is elk seizoen wel iets…

    Read more

  • kamerplanten groep

    Plantstyling basics: hoe kamerplanten combineren

    Hoe kan je kamerplanten combineren tot een mooi geheel? In plantenboeken en op Instagram zie je de mooiste groepjes van planten samen. Maar hoe doe je dat? Vooral als je begint met planten, is het moeilijk om te weten hoe alles bij elkaar past. Klaar voor de basis van plantstyling? Alles begint met weten wat…

    Read more

  • calathea network (c) GRUUN

    Calathea Musaica (Network): een fijngestreept buitenbeetje

    Tussen de vele bontgekleurde Calatheas is de Musaica een buitenbeentje. Z’n frisgroene bladeren tonen een netwerk van fijne streepjes. Vandaar dat deze plant ook vaak de naam Calathea Network krijgt. Het mozaïekpatroon is ook nog eens uniek, want elk blad heeft een eigen tekening. Jouw Calathea Musaica Network plant verzorgen Oorsprong Deze bijzondere Calatheasoort komt…

    Read more

  • daslook (c) GRUUN

    Mei in je Eetbare tuin

    Voor iedereen met groene vingers breekt met mei in je eetbare tuin een gouden tijd aan. Naast zaaien kan je volop planten, wieden en schoffelen in je tuin. Hou er rekening mee dat het weer nog alle richtingen kan uitgaan: veel regen of intense zon. In veel kalenders staat 15 mei met stip aangeduid. Da’s…

    Read more

  • april (c) GRUUN

    April in je eetbare tuin

    Nu de zon wat meer schijnt, is er plots heel wat meer te doen buiten! Zaaien en planten, het zijn dingen die je de hele maand april in je eetbare tuin kan doen. Alleen het weer kan soms een echte spelbreker zijn, want april staat voor de typische aprilse grillen met regen en zonneschijn op…

    Read more

  • cactus (c) GRUUN

    Help! Ik heb een cactus. Wat nu?

    Ik kreeg laatst een grote pot met daarin een cactus. Eigenlijk niet een. Maar zes verschillende. Het enige wat ze allemaal gemeen hadden, waren hun stekels. Die er op het eerste zicht best gevaarlijk uitzagen. De eigenaar was erop uitgekeken en zocht een nieuwe thuis. Leuk, ik heb een cactus. Wat nu? Cactus: de basis…

    Read more

  • hoya (c) GRUUN

    Hoya, leuke klim- of hangplant met eigen karakter

    Hoya of Wasbloem is een fijne kamerplant die overal past. Hij groeit bovendien best langzaam. Je hoeft je dus niet meteen zorgen te maken dat deze plant je huis zal overnemen. Naast de dikke bladeren is Hoya ook geliefd voor z’n bloemen. Als je geluk hebt, kan je de plant uitbundig zien bloeien. Jouw Hoya…

    Read more

  • jasmijn (c) GRUUN

    Haal de heerlijke zoete geur van kamerjasmijn in huis

    Die heerlijke geur van boeiende kamerjasmijn naar binnen halen? Deze jasmijnsoort kan je gewoon als kamerplant houden, als je ‘m de juiste zorg geeft. In de plantenwinkel is hij vaak overladen met roze of witte bloemknoppen, dat belooft alvast. Met deze tips krijg je ‘m in bloei om van zijn zoete geur te genieten. Jouw…

    Read more

  • moestuin wim lybaert (c) GRUUN

    Boek review: In de Moestuin van Wim Lybaert

    Soms verschijnen er moestuinboeken waar je gewoon op zit te wachten. In de Moestuin van Wim Lybaert is er zo eentje. Tien jaar na zijn eerste moestuinboek pende de tuinier opnieuw een stevig boek neer. Dat staat vol nieuwe inzichten (vecht niet tegen onkruid, maar geef het een plek!) over de grote veranderingen in het…

    Read more

  • brave hendrik (c) GRUUN

    Brave Hendrik: een beresterk buitenbeentje om op te eten

    Een buitenbeentje, da’s deze Brave Hendrik. En bijna onverwoestbare plant met groene bladeren die je kan eten als spinazie. Brave Hendrik is wat je noemt een echte vergeten én inheemse groente. Nog te vaak wordt hij gezien als onkruid, helemaal onterecht! Kort & krachtig Brave Hendrik zaaien Vroeger kwam je Brave Hendrik overal tegen: bij…

    Read more